Bouwjaren panden in Giscovery kaartviewer

Vanuit de Basisadministratie Adressen en Gebouwen zijn circa 10 miljoen panden in Nederland gerangschikt in bouwperioden. Daarmee wordt door middel van kleuren (rood is oud en blauw is nieuw) thematisch weergegeven wat de historische ontwikkeling is van steden en dorpen.

Intro

Vanuit de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG) zijn circa 10 miljoen panden in Nederland gerangschikt in bouwperioden. Daarmee wordt door middel van kleuren (rood is oud en blauw is nieuw) thematisch weergegeven wat de historische ontwikkeling is van steden en dorpen. Een aantal in het oog springende elementen zijn historische binnensteden, oude lintbebouwing, stadsvernieuwingen maar ook de planmatige en explosieve groei van gemeenten die zijn aangewezen als groeikern of VINEX gebied. Voor Planologen, Stedenbouwkundigen, Architecten en Beleidsmakers geeft de kaart met bouwjaren context aan de ontwikkeling van gebieden.

Toepassingen voor particulieren

Voor consumenten kan het waardevolle inzichten opleveren.  Doordat elke bouwperiode zijn eigen unieke kenmerken heeft als gebouw en bijbehorende omgeving, kan het invoeren van een adres inzicht verschaffen bij de aankoop van een woning. Elke bouwperiode heeft bepaalde eigenschappen die betrekking hebben op:

  1. Huiswaardebepaling en marktanalyse Particulieren kunnen BAG-gegevens gebruiken om de waarde van hun woning in te schatten of om een marktanalyse te doen. Door gegevens zoals het bouwjaar, de oppervlakte, en de ligging te analyseren, kunnen ze vergelijkingen maken met andere woningen in de buurt.
  2. Adrescontrole en verhuisplanning Bij het verhuizen kunnen particulieren BAG-gegevens gebruiken om zeker te zijn van de juistheid van hun nieuwe adres. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld het doorgeven van het nieuwe adres aan instanties en diensten.
  3. Woningzoektocht en vergelijking Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning kunnen BAG-gegevens gebruiken om uitgebreide informatie over potentiële woningen te vinden, zoals bouwjaar, type woning, en oppervlakte. Dit helpt bij het maken van een weloverwogen keuze.
  4. Historisch onderzoek en vastgoedinformatie Voor particulieren die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun huis of buurt, biedt de BAG toegang tot historische gegevens over gebouwen en adressen, zoals het bouwjaar en eventuele wijzigingen in het gebruik.
  5. Buurt- en omgevingsanalyse BAG-data kunnen gebruikt worden om een beter inzicht te krijgen in de samenstelling van een buurt, bijvoorbeeld hoeveel woningen er zijn, wat voor soort gebouwen er in de buurt staan (woonhuizen, kantoren, etc.), en hoe dicht de bebouwing is.
  6. Energiebesparingsinitiatieven Particulieren kunnen BAG-gegevens gebruiken in combinatie met andere databronnen om de energie-efficiëntie van hun woning te evalueren. Bijvoorbeeld door te kijken naar het bouwjaar en het type woning kan men inschatten welke energiebesparende maatregelen effectief kunnen zijn.
  7. Navigatie en Routeplanning Door gebruik te maken van de nauwkeurige adresgegevens uit de BAG, kunnen particulieren nauwkeurige routeplanningen maken en locaties gemakkelijker vinden.
  8. Erfgoed- en monumentenzorg Mensen die wonen in of rond monumentale panden kunnen BAG-gegevens gebruiken om te begrijpen of hun woning of buurt historisch beschermd is en welke beperkingen of mogelijkheden dat met zich meebrengt.

Voor professionals biedt de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) een breed scala aan toepassingen die nuttig kunnen zijn in verschillende sectoren. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe professionals BAG-gegevens kunnen benutten:

  1. Vastgoedontwikkeling en -beheer

    • Projectontwikkelaars gebruiken BAG-gegevens om geschikte locaties voor nieuwe bouwprojecten te identificeren. Door informatie over bestaande bebouwing, bestemmingsplannen en beschikbare kavels te analyseren, kunnen ze strategische beslissingen nemen.
    • Vastgoedbeheerders kunnen BAG-gegevens gebruiken om actuele informatie over hun portefeuille te beheren, zoals de juiste adressering en gebouwkenmerken.
  2. Stedenbouw en ruimtelijke ordening

    • Stedenbouwkundigen en planologen gebruiken BAG-gegevens om stedenbouwkundige plannen te maken. Ze kunnen inzicht krijgen in de huidige bebouwing, dichtheid, en gebruiksdoeleinden van gebouwen en dit meenemen in het ontwerpen van nieuwe wijken of het aanpassen van bestaande structuren.
    • Overheden kunnen met behulp van BAG-data de ruimtelijke ontwikkeling beter coördineren en beleid afstemmen op basis van accurate gegevens over gebouwen en adressen.
  3. Makelaardij en taxatie

    • Makelaars en taxateurs kunnen BAG-gegevens inzetten om de waarde van woningen en andere gebouwen nauwkeuriger in te schatten. Door toegang tot exacte gegevens over oppervlaktes, bouwjaar en gebruiksdoel kunnen ze beter onderbouwde waardebepalingen en adviesrapporten leveren.
  4. Architectuur en bouw

    • Architecten kunnen BAG-gegevens gebruiken bij het ontwerpen van gebouwen, waarbij ze rekening houden met de bestaande stedelijke omgeving en specificaties van aangrenzende gebouwen.
    • Aannemers en bouwbedrijven kunnen BAG-informatie gebruiken om bouwlocaties voor te bereiden, waarbij ze exacte gegevens over bestaande structuren en perceelgrenzen meenemen in de planning.
  5. Infrastructuur en nutsvoorzieningen:

    • Nutsbedrijven (zoals water, elektriciteit, gas) gebruiken BAG-gegevens om infrastructuur te plannen en te beheren. Dit helpt hen om nauwkeurige aansluitpunten te vinden en te onderhouden, en om storingen efficiënt op te sporen en te verhelpen.
    • Logistieke bedrijven kunnen BAG-data gebruiken voor route-optimalisatie en het nauwkeurig plannen van leveringen, door precies te weten waar adressen zich bevinden en hoe ze het beste bereikbaar zijn.
  6. Overheid en handhaving:

    • Gemeenten en overheidsinstanties gebruiken BAG-gegevens voor het handhaven van bestemmingsplannen, vergunningverlening en het bijhouden van de administratie van gebouwen en adressen.
    • Belastingdiensten kunnen BAG-gegevens gebruiken om vastgoedgerelateerde belastingen te berekenen en te innen, zoals onroerendgoedbelasting (OZB).
  7. Milieu- en duurzaamheidsadvies:

    • Milieuadviseurs gebruiken BAG-gegevens om milieueffectrapportages te maken en om te adviseren over duurzame stedelijke ontwikkeling, door gegevens te koppelen aan milieudata zoals energieverbruik en CO2-uitstoot.
    • Duurzaamheidsconsultants kunnen de BAG inzetten om te adviseren over energiebesparing in specifieke gebouwen door bijvoorbeeld te analyseren welke gebouwen energetisch verbeterd kunnen worden op basis van hun bouwjaar en type.
  8. Financiële dienstverlening en verzekeringen:

    • Banken en verzekeraars gebruiken BAG-gegevens om risicoanalyses te maken bij hypotheekverstrekking en het beoordelen van verzekeringsrisico's. Ze kunnen bijvoorbeeld beoordelen of een gebouw in een risicogebied ligt of inzicht krijgen in de waardeontwikkeling van vastgoed.

Demonstratie en contact

Graag lichten wij in een persoonlijk gesprek toe hoe wij onze kennis en expertise concreet kunnen inzetten voor jouw vraagstukken. Wil je meer weten over onze producten en dienstverlening? Neem dan contact met ons op!

Giscovery maakt gebruik van cookies om content te personaliseren en website gebruik te analyseren.

Lees meer